لباس کار صنعتی (Industrial Workwear) پوشش محافظی است که افراد در مشاغل مختلف از رده کارگر تا سرپرست و مهندس به تن می کند تا بتواند از بدن خود در برابر نفوذ انواع آلودگی ها و یا خطرات و اتفاقات ناگهانی که ممکن است در حین کار رخ بدهد ، محافظت نماید.
در انتخاب لباس کار یکی از مواردی که باید مورد توجه قرار گیرد ، نوع خطراتی است که فرد را در کار تهدید می کند ، تماس با انواع مواد شیمیایی ، تماس با آتش و حرارت ، دمای زیر صفر محیط کاری ، انواع آلودگی های بیولوژیکی و … در هریک از این موارد نیاز به لباس کار مخصوص بوده و قبل از قرار گرفتن در این شرایط باید تمام نکات ایمنی لحاظ شود.
نوع دیگر از لباس کار وجود دارد که از جنس پارچه ای بوده و برای انواع مصارف عمومی در محیط های کارگاهی و صنعتی بسیار پرکاربرد می باشد. علاوه بر افزایش سطح ایمنی افراد در طراحی این لباس ها ، سطح راحتی و آسایش استفاده کنندگان بسیار مورد توجه قرار می گیرد.
امروزه مطابق با قانون کار استفاده از لباس کار صنعتی امری ضروری تلقی شده که در صورت انتخاب صحیح لباس می تواند موجب ایجاد نظم ، افزایش آراستگی ظاهری ، یکدست شدن و سامان دهی محیط های کاری و … گردد.
از طرف دیگر این نوع البسه کار قابل استفاده بر روی لباس های شخصی بوده و از نفوذ آلودگی به لباس و بدن افراد جلوگیری می نماید.
در طراحی و تولید لباس کار باید به موارد زیادی دقت نمود از جمله
- جنسیت فرد استفاده کننده
- نوع فعالیت و سمت افراد
- دمای محیط کاری و شرایط آب و هوایی
- جنس پارچه مصرفی و …
انتخاب پارچه ی مناسب
در تولید لباس کار صنعتی معمولا از پارچه های فلامنت کج راه ، کتان ، جین و … استفاده می شود که ترکیبی از الیاف طبیعی و مصنوعی می باشند ، هرچه میزان الیاف طبیعی آن بیشتر باشد لباس از تنفس پذیری بیشتری برخوردار بوده و تبادل هوای درون لباس کار با محیط بیرون بهتر صورت می گیرد.
در انتخاب پارچه باید نوع فعالیت فرد در نظر گرفته شودمثلا برای شغل جوشکاری باید از پارچه ای استفاده شود که در برابر گرما و حرارت مقاوم باشد و به اصطلاح دیر سوز باشد.
کارگران مشغول در خط تولید نیاز به لباس هایی دارند که پارچه ی آن از دوام بالایی برخوردار است.
مهندسان واحد های فنی نیاز به لباس های سبک تر و شکیل تری دارند تا بتوانند در تمامی واحد های کارخانه تردد نمایند.
افراد شاغل در تعمیرگاه ها و صنایع خودرو سازی ، نفت ، پتروشیمی و … که در تماس با انواع روغن های صنعتی و مواد نفتی هستند باید از لباس هایی استفاده کنند که پارچه ی آن در برابر تماس با این مواد نفوذ ناپذیر باشد.
همچنین نوع بافت و تراکم پارچه ، گرم آن در هر متر ، مقاومت در برابر شست و شو … از دیگر مواردی است که باید در انتخاب پارچه ی مناسب به آن ها توجه نمود.
دمای محیطی که فرد در آن فعالیت می کند نیز در انتخاب پارچه برای لباس بسیار مهم است.
کاپشن کار ، لباس کار زمستانی ، لباس کار گرمکن ، انواع بادگیر های ضد آب ، لباس بارانی از پارچه های ضخیم تولید شده و تقاضا برای آن ها با شروع فصل سرما ، باد و باران افزایش می یابد و اگر به درستی انتخاب گردد می تواند مانع از کاهش راندمان کاری افراد در سرما گردد.
همچنین برای مناظق گرمسیر و یا محیط های کاری که دما از میزان نرمال بالاتر است باید از لباس کار تابستانی با پارچه های خنک تر و سبک تر استفاده شود که تنفس پذیری خوبی داشته و از تعرق بیش از حد آنان جلوگیری نماید.
- ۰ ۰
- ۰ نظر