دوشنبه ۱۳ آذر ۰۲ | ۱۷:۴۲ ۲۹ بازديد
انواع لباس کار
لباس کارهای مناسب برای مشاغل مختلف در انواع متفاوتی طراحی و آماده میشوند که هر کدام دارای ویژگیها و خصوصیات مخصوص به خود هستند. از جمله پرکاربردترین انواع لباس کار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- لباس کار یکسره یا سرهمی: به صورت یک تکه دوخته میشوند و معمولا برای مشاغل خدماتی و تعمیراتی مانند نجاری، جوشکاری و غیره مورد استفاده قرار میگیرند. این لباسها معمولا دارای جیب هستند تا افراد بتوانند ابزار مورد نیاز خود را در داخل آن قرار دهند.
- لباس کار دوبنده: این نوع لباس کار طراحی بدون آستین دارد تا دست فرد در هنگام کار آزادی عمل بیشتری داشته باشد. از لباس کار دوبنده معمولاً برای مشاغل مکانیکی و تعمیراتی، برقکاری و غیره استفاده میشود.
- لباس کار دو تکه: این نوع لباسها به صورت یک شلوار و پیراهن یا کت طراحی میشوند که جنسهای مختلفی داشته و در مشاغلی مانند معادن مورد استفاده قرار میگیرد.
- جلیقه کار: این نوع لباس کار در رنگها و جنسهای مختلفی وجود دارد که مشاغل مختلف مانند پاکبانها، نیروهایی اورژانس، هلال احمر، راهداری، انتظامی و غیره از آنها استفاده میکنند.
- لباس ضد آب: در طراحی و دوخت این نوع لباسها از پارچههای شمعی استفاده میشود. معمولا به صورت یکسره و کلاهدار دوخته میشوند تا از خیس شدن قسمتهای بدن جلوگیری کنند. صیادان، کارگران پرورش ماهی، لولهکشها، محیطبانان و غیره از این نوع لباس کار استفاده میکنند.
- لباس کار ضد اسید: این نوع لباسهای کار از پارچههایی تهیه میشوند که مقاومت بالایی در برابر نفوذ مواد اسیدی داشته و نسوز هستند.
- لباس کار ضد حریق و نسوز: بدون شک این نوع لباس کار مخصوص آتشنشانان طراحی شده که در معرض حرارت و آتش قرار دارند. البته افرادی که در نزدیکی کورهها کار میکنند نیز از لباس کار نسوز استفاده میکنند که مقاومت بالایی در برابر حرارت و آتش دارند.
بررسی پارچههای پرکاربرد در دوخت لباس کار
در طراحی و دوخت لباسهای کار با توجه به نوع کاربرد و ویژگیهایی که باید داشته باشد، از پارچههای مختلفی استفاده میشود. از مهمترین و پرکاربردترین پارچهها در دوخت انواع لباس کار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پارچه ترگال ساده: یکی از مناسبترین و مقرون به صرفهترین نوع پارچه به حساب میآید که معمولا برای دوخت یونیفرمهای مختلف اداری، مدارس و مهد کودکها، رستورانها و غیره مورد استفاده قرار میگیرد.
- پارچه کجراه پلی استر ویسکوز: این نوع پارچهها از مقاومت کششی بیشتری نسبت به پارچههای ترگال ساده برخوردار هستند که معمولا برای دوخت یونیفرم مدارس، کارگران محیطهای کم خطر، لباس کارمندی، کارگران آشپزخانهها و غیره مورد استفاده قرار میگیرند. با اینکه قیمت این نوع پارچه نسبت به ترگال ساده بالاتر است یکاما باز هم گزینهای مقرون به صرفه برای دوخت انواع لباس کار یکسره و دو تکه به حساب میآید.
- پارچه لباس کار و کجراه ٣٠ – ٧٠: این پارچهها دو نوع دارند؛ نوع اول پارچه کجراه با 30 درصد پنبه و 70 درصد پلی استر و نوع دوم با 70 درصد پنبه و 30 درصد پلی استر است. در این نوع پارچهها هر چه میزان پنبه بشتر باشد تبادل حرارتی با محیط بهتر انجام میشود که نتیجه آن تعریق کمتر افراد حین انجام کار است. به علت عدم نفوذ جرقه به این پارچهها برای مشاغلی که با جرقه سر و کار دارند گزینه مناسبی هستند. این نوع پارچهها برای لباس کار افرادی که در مناطق گرمسیر مانند مجموعههایی نفتی، جوشکاری، پالایشگاهها و غیره کار میکنند گزینه مناسبی محسوب میشوند.
- پارچه کجراه ١٠٠ درصد پنبه: این نوع پارچه برای دوخت لباس کار مشاغل سخت و پرخطر و محیطهای بسیار گرم مورد استفاده قرار میگیرد.
- پارچه لی پنبهای: یکی از پارچههای محبوب برای دوخت لباس کار معادن، ادارات برق و گاز است که در برابر پارگی مقاومت بسیار بالایی دارد.
- پارچه پرشیا: نوعی پارچه ضد چروک است که شستشوی زیاد باعث تغییر رنگ آن نمیشود به همین دلیل بهترین گزینه برای یونیفرم ادارات و لباس کارمندی به حساب میآید.
نحوه نگهداری صحیح از لباس کار
فارغ از اینکه لباس کار از چه جنس و پارچهای تهیه شده باشد، نگهدای صحیح از آن میتواند باعث افزایش چشمگیر و قابل توجه عمر و دوام آنها شود. از جمله مهمترین نکاتی که برای نگهداری صحیح از لباس کار باید مورد توجه قرار بگیرد شامل موارد زیر میشود:
- عدم استفاده از لباس کار به عنوان دستمال برای پاک کردن دستها و صورت خود
- استفاده از لباس کار فقط در محیط کاری
- شستشوی منظم لباس کار با توجه به شرایط کاری
- انجام شستشوی لباس کار بر اساس دستورالعمل درج شده بر روی اتیکت لباس
- اجتناب از قرار دادن لباس کار در محیطهای بسیار مرطوب و گرم
- اجتناب از قرار دادن زیورآلات مختلف و کلید در داخل جیب لباس کار
- ۰ ۰
- ۰ نظر